Penne z dodatkami
Włochy kojarzą się mocno z makaronem. W języku włoskim istnieje wiele różnych nazw makaronów, a czasami bywa, że określone jego rodzaje je się z charakterystycznymi dodatkami.
Do wyboru do koloru
W Polsce makaron jako danie nie cieszy się aż tak dużą popularnością jak we Włoszech. Uznawany jest raczej za dodatek do zupy niż odrębne danie, choć spaghetti cieszy się popularnością ze względu na łatwość przygotowania. Polacy lubią także lazanię. Jeśli jednak zapytać by ich o włoskie nazwy makarony, to przypuszczalnie potrafili by podać tylko polskie nazwy, takie jak rurki, muszelki czy nitki.
Makaron penne
Makaron penne to nazwa makaronu w formie rurek o ukośnie ściętych krawędziach. Kształt ten wywodzi się w południa Włoch. Rurki mogą być gładkie lub rowkowane. Makaron ten można wykorzystać do dań z różnymi dodatkami. W ofercie Propizza znaleźć można penne ze szpinakiem sosem śmietanowo-serowym, a także penne z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-beszamelowym. W domowym zaciszu możecie jednak spróbować takich smaków jak penne z owocami morza, penne z mozarellą i suszonymi pomidorami czy z tuńczykiem i oliwkami.